lördag 24 oktober 2009

Career Coach i Fun Radio 2009-10-19 - hur tänker och agerar en rekryterare egentligen?


(Klicka här för att ladda ner inspelningen)

I "Career Coach" från den 19:e oktober diskuterar vi något som många lyssnare efterfrågat; hur fungerar och agerar en rekryterare egentligen vid en rekryteringsprocess? Det här är ingen fråga som går att besvara blixtsnabbt men följande punkter kan i alla fall fungera som lite övergripande "skvaller bakom kulisserna".
Istället för "gatekeeper" tycker jag att "broker" (mäklare) är en betydligt bättre liknelse vad gäller rekryterare. Vår uppgift är kort och gott att finna och anställa rätt person på rätt plats. Beslutet om vem som i slutändan ska anställas sker alltid i samråd med det aktuella företaget och bakom det beslutet ligger många analyser av kandidaten. Att rekryterar en ny medarbetare är ett stort beslut och självklart är det många saker som spelar in och påverkar. Jag skulle vilja dela upp detta i hårda och mjuka kompetenser:

Hårda kompetensar innefattar det mer formella områdena som tidigare arbetslivserfarenhet, branscherfarenhet, utbildning, certifikat och liknande. Det ryms mer inom detta område men kortfattat kan det sägas att det är just dessa bitarna som ofta bedöms som viktigast.

De mjuka kompetenserna tar sikte på oss mer som individer, hur beter vi oss, vilken typ av personlighet är vi, vilket kroppspråk har vi, vilken företagskultur kan vara aktuell för oss? Vilka andra livserfarenheter har vi som kan vara intressanta för jobbet?

Utöver detta, analyseras även kandidatens starka sidor för tjänsten samt utvecklingspotential. Vad behöver man helt enkelt utveckla och bli bättre på? Det är viktigt att utröna detta för att matchningen mellan kandidat och företag ska bli så optimal som möjligt.

Som kandidat kan du även fundera över ordet USP (Unique Selling Point)och hur du ska profilera just din USP. Kanske har du en dubbelexamen eller pratar fyra språk flytande? Det här kan i vissa situationer betyda mer eller mindre, beroende på vilket urval och vilken konkurrens som råder i processen.

När det gäller urvalsarbetet är det rekryterarens absolut viktigaste uppgift att se till de olika kandiaternas kompetens som ett första steg. Ordet kompetens kan liknas vid ett slags samlingsbegrepp för en kandidats förmåga att utföra en uppgift genom att tillämpa kunskaper och färdigheter.

Med detta i bakhuvudet, är det en god idé att nätverka och skaffa en del kontakter med olika rekryterare. Utifrån liknelsen med mäklaren är vår uppgift att både kandidat och företag ska vara nöjda i slutändan. Och vi håller diskussioner med många intressanta företag- varje dag! Bakom varje rekryterare finns det med andra ord potential till många olika drömjobb :)

tisdag 20 oktober 2009

Fråga till Career Coach - ska jag följa upp min ansökan efter deadline?

Karriärfrågorna till måndagens programpunkt "Career Coach" i Fun Radio 95,3 trillar in i min inbox. Några av lyssnarnas frågor hinner vi avhandla i radion, andra får besvaras här på bloggen . Idag har jag fått en intressant fråga från en av lyssnarna;

"Ska man ringa till rekryteraren eller företaget efter ansökningstidens slut för att visa intresse för tjänsten?"

Överlag så tycker jag att det är helt OK att ringa till företag/rekryterare när ansökningsperioden gått ut för att visa sitt intresse. Om du noterar en tjänst där ansökningstiden gått ut, men att annonsen fortfarande finns kvar, kan ett snabbt samtal till rekryteraren vara bra för att kontrollera om tjänsten fortfarande är aktuell. Ibland ligger tyvärr inaktuella annonser kvar några extra dagar.

MEN det är samtidigt viktigt att vara medveten om att de allra flesta tjänster tillsätts "löpande", vilket innebär att rekryteraren troligtvis redan hittat rätt kandidat innan ansökningstidens slut. Läs noga vad som står i annonsen, om "löpande urval" anges kan du alltså räkna med att så är fallet. Därför är min rekommendation att man alltid söker det jobb man är intresserad av så fort som möjligt och visar sitt intresse redan tidigt under den aktuella ansökningsperioden. Med andra ord kan "först till kvarn" löna sig! Vi har tidigare i "Career Coach" tagit upp vikten av att också förbereda sig inför ett sådant samtal och det kan vara bra att ha följande i åtanke;

- Se till att vara förberedd och sitt avskilt inför ditt uppföljningssamtal, du kan aldrig veta utgången av samtalet i förväg!
- Se till att ringa med ett antal väl valda frågor kring tjänsten - då står du ut och lämnar ett genuint intryck!
- Att bara ringa för att "kolla läget" i största allmänhet är något som oftast bara tar tid för båda parter och det ger sällan något mervärde.
- Om du vågar och om tid finns - be rekryteraren om snabb feedback på just din ansökan samt hur du ligger till i konkurrensen.

Fortsätt gärna att maila in era frågor så ska jag göra mitt bästa för att besvara dem!

måndag 19 oktober 2009

Career Coach i Fun Radio 2009-10-12 - hur kommer man snabbt igång på nya jobbet?


(Klicka här för att ladda ner inspelningen)
I "Career Coach" från den 12:e oktober pratar vi om hur man snabbast kommer igång som ny på jobbet. Vår lyssnare Anna har fått ett nytt jobb och undrar över vad som kan vara bra att tänka på. Mycket ställs på sin spets när man börjar ett nytt jobb och det tar i regel en tid innan man kommit in i arbetsuppgifter och bland kollegor. För att minska startsträckan kan det vara bra att ha följande punkter i åtanke:
1. Analysera kulturen på din arbetsplats – vilka rutiner och sociala koder gäller?
2. Se till att introducera dig ordentligt för dina kollegor – du får snabbare överblick om vem som kan hjälpa dig och vem du kan hjälpa tillbaka!
3. Lyssna mer än du pratar – var ödmjuk och flexibel i din inställning inför dina nya arbetsuppgifter och kollegor.
4. Anteckna och för en loggbok efter varje dag - då kommer du lättare ihåg namn, idéer och diskussioner.
5. Var social utanför kontoret – var beredd att satsa lite extra tid på aktiviteter tillsammans med dina kollegor efter jobbet. Det kortar både din och deras sociala startsträcka!
6. Uppdatera din chef om hur det går för dig – korta meddelanden räcker för att visa att du är på banan!
Glöm inte att ”våga vara ny på jobbet” - det är helt OK och en situation som de allra flesta har förståelse för!

söndag 11 oktober 2009

Vågar du säga nej i lågkonjunkturen?


(Klicka på bilden för att se en större version)
Jag uppmuntrar alltid att man ska stå fast vid sina drömmar och målmedvetet arbeta sig framåt för att nå dessa. I bistrare tider är det dock fullt berättigat att känna viss osäkerhet kring om man ska tacka ja till ett jobb som man i bättre tider kanske skulle ha ratat? Du ska alltid följa din magkänsla men vara lika noga med att öppna upp ditt sinne en smula. Få männsiskor har en spikrak karrirär och ofta är det ju de oplanerade tillfällena i livet som sätter djupa avtryck och faktiskt skapar förändring, eller hur? "Fel jobb" för tillfället kan leda dig i rätt riktning, om än lite krokig. Alla dina erfarenheter är guld värda, men oftast är vi inte så noga med att berätta om och "sälja in" dessa avstickare vid en intervju. Tänk om! Satsa på att finna alternativa vägar om de vanliga för tillfället är avstängda och fortsätt att röra dig framåt även om konjunkturen för tillfället är i botten. Innan du tar ett större beslut är ett förslag att du noggrannt undersöker några av de"varningsklockor" som finns. Läs mer i artikeln genom att klicka på bilden.

torsdag 8 oktober 2009

Career Coach i Fun Radio 2009-10-05 - mingel


(Klicka här för att ladda ner inspelningen)
I "Career Coach" från den 5:e Oktober pratar vi om vad som faktiskt är ett mingel. Vår lyssnare Göran har mailat in och undrar lite över vad som kan vara bra att tänka på i mingelsammanhang.
Det finns givetvis olika typer av mingelsituationer men något som är gemensamt för de allra flesta är att det finns ett affärsmässigt syfte. Mingel kan exempelvis anordnas av näringslivsenheten i din kommun, av rekryteringsfirmor, enskilda företag eller arbetsförmedlingen. I grund och botten handlar det om att skapa olika mötesplatser och arenor för affärskontakter. Vanligt är också att man samlas kring ett tema, en föreläsning i samband med en buffé eller lite snacks.
Ett mingel ger dig som deltagare en god möjlighet att visa upp dig själv och knyta nya intressanta kontakter, eller hjälper dig att fördjupa dina befintliga relationer. Alla är vi nog lite nervösa inför en sådan här tillställning eftersom vi exponerar oss själva och samtidigt ska verka så avspända och coola. Då kan det vara bra att ha följande mingelstrategier i bakhuvudet;
1. Sätt upp ett tydligt mål med minglet - kanske ska du knyta minst fem nya kontakter?
2. Se till att vara på ett mingligt och piggt humör!
3. Lyssna aktivt och bekräfta dem du pratar med
4. Ställ smarta och genomtänkta frågor så väcker du intresse
5. Öva in en slagfärdig och intressant "hisspitch" om dig själv!
6. Öva, öva och öva! Ju fler mingel du går på, desto bättre blir du :)

Veckans utmaning för våra lyssnare får bli att skapa en läcker och intresseväckande pitch om sig själva. En hisspitch bör var mellan 1-högst 2 minuter och är en retorisk utmaning! Nedan bjuder jag på en bild ur mingelgalleriet; Jag och min kollega Charlotta minglar på Fun Radios 1-årskalas på Hipp i Malmö.

tisdag 6 oktober 2009

Jag blev intervjuad av karriärmagasinet Shortcut - varningsklockor när du söker jobb

Oftast är vi så taggade under en rekryteringsprocess att vi ibland inte tar oss tid för nödvändig reflektion. Se till att avsätta lite "egen tid" när du står inför ett jobberbjudande. Det är lätt att ryckas med i glädjeruset och tacka ja utan att tänka till först. Shortcut bad mig lista fyra varningsklockor som du kan tänka lite extra på när du står som slutkandidat:

4 varningsklockor när du söker jobb

Skriven 2009-09-29

Grattis! Jobbet är ditt om du vill ha det. Innebär det att det alltid är läge att tacka ja? Här är fyra tillfällen när du verkligen bör tänka till en gång extra enligt rekryteringschef Linda Billstrand-Rychter.

”Lönen är för låg”– Det gäller verkligen att tänka efter här. En alltför låg ingångslön i yrket kan tyvärr vara svår att justera.

”Arbetsuppgifterna är fel”– Genom att göra medvetna val kan du försöka att styra arbetsuppgifterna i en riktning som blir mer rätt för dig, till exempel genom att ta initiativ till olika sidoprojekt. Du bör dock vara medveten om att det här är något som du kommer att behöva lägga extra energi på.

”Chefen verkar knäpp”– Den här varningsklockan ska du definitivt lyssna på. En chef ska man välja med omsorg. Känner du att ni inte klickar eller förstår varann alls, så kommer du att behöva lägga mycketenergi på olika slags övertalningar, inte minst när det gäller eventuella sidoprojekt.

”Stämningen är stiff”– Arbetskulturen är också svår att ändra på. Det är därför bra om man redan i sin karriärplan har tänkt igenom vad man gillar för arbetskultur, till exempel formell/vardaglig eller demokratisk/hierarkisk. Kanske kan du ändå acceptera något du egentligen inte trivs med, tills du hittar nästa jobb?

Berätta vem du är och vad du befinner dig!

Vikten av att påminna omvärlden om din kompetens och vad just du kan hjälpa till med, har du säkert funderat över oavsett om du är arbetssökande eller mitt i karriären.

Att arbeta med sina långsiktiga relationer och berätta vad som skulle vara ett perfekt nästa steg för dig blir allt viktigare. Ibland får du vara beredd på att skapa reklamen själv och i andra fall kommer det till dig. Vad roligt att min facktidning uppmärksammat att jag precis bytt jobb! ;)

Det här ger en tankeställare om att du har alla möjligheter att själv basunera ut dina nyheter till vänner, familj och andra nätverkskontakter. Tänk på att uppdatera din status i olika sociala nätverk som Facebook, Linked In, Twitter och Myspace.

Mingel i massor!

Längre fram här på karriärhjälpen kommer jag att ge olika tips på mingelstrategier och nätverkande, tips som definitivt kan ge dig fart i karriären! Tills dess bjuder jag på några "mingel-musts" och en bild på mig och min kollega Charlotta, fullt minglandes på ett event från i våras.
Vad ska du tänka på innan minglet?
- Tänk ut en mingelstrategi: Vilka vill jag träffa? Vilket mål har jag med mitt mingel?
- Planera några frågor att öppna med, t ex ”Vad tyckte du om föredraget?” ”Vilket företag kommer du från?” ”Vem känner du här?” ”Hur känner du födelsedagsbarnet?”
- Tänk på hur du klär dig. Vad vill du ge för intryck?

Under minglet:
- Börja gärna med att ta kontakt med någon som står lite i utkanten för att sedan "jobba dig inåt".
- Tänk på den ”röda tråden”. Vad har vi gemensamt? Varför är vi här? Ta med dig detta till din återkoppling efter minglet.
-Visa ett genuint intresse för personen, kom ihåg att "Prata är silver och lyssna är guld"!
- Rör dig mycket, stanna inte hos en eller några få personer. När det är dags att mingla vidare, se till att avsluta trevligt och lämna inte den andra personen vind för våg.

Efter minglet:
- Sortera de visitkort du fått och gör gärna små anteckningar, inte bara om själva minglet utan även självklart om de personer du träffat och vad ni pratat om.
- Jobba på dina återkopplingar! Om du lovat att återkomma, gör det på ett trevligt och proffesionellt sätt. Då visar du att din avsikt var att skapa en långsiktig relation och inte bara lite snack för stunden.

Tjäna tid och bli framgångsrik med dina studier!

I "Career Coach" den 31:e augusti fick lyssnarna tips om hur du bäst studerar framgångsrikt och faktiskt tjänar värdefull tid som du kan lägga på annat. Kort sammanfattat finns det mycket hjälp att få runt om på landets universitet och högskolor i form av till exempelvis föreläsningar i studieteknik. När du ändå som student ska lägga pengar på kurslitteratur - passa på att också investera i en bok i ren och skär studieteknik. Här finns många tips att hämta och mycket tid att tjäna! Bra urval av sådana böcker hittar du självklart på biblioteket men även på olika bokhandlar på nätet.
Adlibris tipsar om exempelvis Lena Bosunds bok "Lättlärt - en handbok i studieteknik" (2000) eller den danska författaren Else Madsen och boken "Superlaeser!". Själv använde jag Bo Angelöws "Konsten att studera" för flera år sedan. Det är spännande att jobba med sin egen studieteknik och jag vet många som även anammar teknikerna flera år senare i jobbet när det gäller rapportskrivning eller genomläsning av tunga luntor. Testa själv och se! Att utmana hjärnan med lite gymnastik som mindmapping, olika minnestekniker och rejäl "speedreading" är både kul och givande. Här finns massor av tid att spara - tid som du kan lägga exempelvis på ett stimulerande extrajobb! :)Psssst....Som vanligt, är det viktigt att jobba med sin egen målbild för studierna. Vad vill jag uppnå? När? Hur? Studera metodiskt och med tydligt uppsatta mål som du sedan kan bocka av. Glöm inte bort att belöna dig efter en god insats!

Karriärrådgivning på Fun Radio varje måndag morgon!




Sedan början på året satsar Fun Radio på karriärrådgivning för regionens alla lyssnare. Intresset har varit stort och nu tar vi steget vidare och ger dig som lyssnare (och läsare av denna blogg!) möjligheten att själv kommentera och få direkt respons på dina frågor kring jobb och karriär. Kort om upplägget: Varje måndag morgon svarar jag som karriärcoach på dina frågor i Fun Radio 95,3 eller (webbradion hör du på http://www.funradio.se/). Vad som sedan tas upp i programmet diskuteras ytterligare en sväng här på bloggen - gärna med dina kommentarer och idéer! Här kommer du att få ytterligare tips och råd kring de ämnen som tas upp i "Career Coach". Ingen fråga är dum att ställa och jag ska försöka hjälpa dig efter allra bästa förmåga. Du kan även höra programmen i efterhand genom att klicka här.

Jag och Tommy på Fun Radio ser fram emot en härlig höst med många utmanande frågor från dig som lyssnar! Med Fun Radio blir det definitivt fart på karriären och full fart på jobbet.



Höstens arbetsmarknad prioritet i kristallkulan

De allra flesta arbetstagare är nu mer eller mindre tillbaka på jobbet efter semestern. Naturligt nog sker då en ökad spekulation om vad hösten har att erbjuda arbetsmarknaden. Den stora konjunkturnedgång som på allvar drabbade världen för nästan exakt ett år sedan, verkar vara alltför svår att sia om. Nu ser prognonserna vad gäller den rena ekonomin något ljusare ut, vilket uppmärksammas mycket i media. Jobbmöjligheterna verkar dock desto dystrare enligt SSAB, Erik Penser och Svenskt Näringsliv i denna artikel i Dagens Industri.

Frågan är just vem som ser klarast i kristallkulan och faktiskt får rätt vad gäller jobben?Att det råder en försiktig optimist och ett återhållsamt agerande är fullt förståeligt. Det intressanta och viktiga är att det fortfarande behövs talangfulla medarbetare runt om på landets arbetsplatser, något som jag märker i mitt dagliga arbete som rekryterare. Jag tror att ett fördjupning i såväl psykologi som praktisk träning i att framställa sin egen person (att sälja sig själv) kommer att bli allt viktigare då konkurrensen hårdnar alltmer. Psykologi eftersom det underlättar att förstå det läge som råder samt människors beteenden och funderingar. Konsten att kunna sälja sig själv har alltid varit viktig, men nu går kunskapen dessutom att tjäna pengar på. Den jobbcoach debatt som följt efter AMS stora upphandling är intressant att följa.

Vem kan kalla sig coach? Vad bör den personen ha för erfarenhet och utbildning? Vem borgar för kvalitén eller ska resultaten allena få styra? För den som behöver hjälp av en jobbcoach och är bosatt i Malmö, finns det hela tolv sidor att bläddra sig igenom med aktuella företag som erbjuder coaching. Intressant vändning i konjunkturen då merparten av dessa bolag för cirka ett år sedan bedrev rekrytering-och bemanningsverksamhet. Har du erfarenheter av en jobbcoach? Berätta gärna!

Kan ditt fasta jobb bli en fälla för din utveckling?

Fundera vidare på innerbörden av denna artikel från Svenskt Näringsliv. Debatten kring såväl turordningsregler som att konkurrensutsätta Arbetsförmedlingens tjänster är heta ämnen som i regel upprör många känslor. Vad prioriterar du? Trygghet och i värsta fall ostimulans eller egen utveckling under mer riskabla former? Som rekryterare möter jag många människor som hade tjänat på att dels blir duktigare på att sälja sig själva och sin kompetens men även de som troligtvis har mer framgång att finna som egenföretagare och entreprenörer. Det handlar om strukturer, mod, och vilja att lyckas med det man gör. Arbetsmarknaden är tuff och till stor del oförutsägbar, många uttalar sig och det finns mängder med rapporter att ta del av. En sak som är säker, är att du som individ och arbetssökande ständigt måste uppdatera dina kunskaper och få papper på detta. Kom i håg att detta även gäller för dig som sitter "tryggt" för tillfället. Jag kallar det kompetensanalys, vad kan du idag och vad kommer du att behöva kunna imorgon?

lördag 3 oktober 2009

Kan vännerna på Facebook ge dig jobbet?

I helgens Sydsvenska Dagblad kunde man läsa följande artikel. Ungdomsarbetslösheten fortsätter att öka och diskussionen handlar allt som oftast om att "få in första foten". Att söka vilket jobb som helst kan var en lösning i "värsta fall" men även då gäller det att vässa sin ansökan och övriga jobbsökarstrategier, något som många glömmer. Att söka jobb via sina kontakter är oftast betydligt mer fruktsamt så därför reagerar jag lite på följande debatt kring Facebook i samma tidning. Precis som signaturen "Nina" skriver utesluter det ena inte det andra. Sant nätverkande "in real life" i kombination med Facebook, LinkedIn och andra nätverk kan visa sig vara mycket fruktsamt!