De allra flesta arbetstagare är nu mer eller mindre tillbaka på jobbet efter semestern. Naturligt nog sker då en ökad spekulation om vad hösten har att erbjuda arbetsmarknaden. Den stora konjunkturnedgång som på allvar drabbade världen för nästan exakt ett år sedan, verkar vara alltför svår att sia om. Nu ser prognonserna vad gäller den rena ekonomin något ljusare ut, vilket uppmärksammas mycket i media. Jobbmöjligheterna verkar dock desto dystrare enligt SSAB, Erik Penser och Svenskt Näringsliv i denna artikel i Dagens Industri.
Frågan är just vem som ser klarast i kristallkulan och faktiskt får rätt vad gäller jobben?Att det råder en försiktig optimist och ett återhållsamt agerande är fullt förståeligt. Det intressanta och viktiga är att det fortfarande behövs talangfulla medarbetare runt om på landets arbetsplatser, något som jag märker i mitt dagliga arbete som rekryterare. Jag tror att ett fördjupning i såväl psykologi som praktisk träning i att framställa sin egen person (att sälja sig själv) kommer att bli allt viktigare då konkurrensen hårdnar alltmer. Psykologi eftersom det underlättar att förstå det läge som råder samt människors beteenden och funderingar. Konsten att kunna sälja sig själv har alltid varit viktig, men nu går kunskapen dessutom att tjäna pengar på. Den jobbcoach debatt som följt efter AMS stora upphandling är intressant att följa.
Vem kan kalla sig coach? Vad bör den personen ha för erfarenhet och utbildning? Vem borgar för kvalitén eller ska resultaten allena få styra? För den som behöver hjälp av en jobbcoach och är bosatt i Malmö, finns det hela tolv sidor att bläddra sig igenom med aktuella företag som erbjuder coaching. Intressant vändning i konjunkturen då merparten av dessa bolag för cirka ett år sedan bedrev rekrytering-och bemanningsverksamhet. Har du erfarenheter av en jobbcoach? Berätta gärna!
tisdag 6 oktober 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar