måndag 7 juni 2010

Sociala medier nytt grepp för rekrytering

Oj, oj, oj vad det snackas om sociala medier just nu. Ska bli spännande att se hur den närmaste framtiden utvecklar dig inom det här området. I Malmös näringsliv fullkomligt överöses man av sociala media-föreläsningar, workshops och andra tematräffar som pinpointar inte bara hur du vårdar dina kundrelationer via sociala media, utan även hur du boostar din egen karriär.

Jag tycker att det här är jättespännande! När jag för fem år sedan arbetade i Stockholm på ett headhuntingföretag så bestod en stor del av mitt jobb just av att kartlägga var talangerna fanns på marknaden. En annan del var att få en första avstämmande kontakt för att säkerställa om det fanns ett intresse av at diskutera karriärutveckling och eventuellt nya tjänster. Vilka verktyg hade jag då? Jo, nätet såklart i en viss omfattning och ett gäng externa och interna kandidatdatabaser, mingelevents och en telefon . That´s it. Det är fem år sedan och även om min yrkesroll inte förändrats sig så otroligt mycket så har mina verktyg och tillvägagångssätt ändrats sig en hel del.

Man kan säga vad man vill om Facebook, LinkedIn och andra "plattformar" för nätverk. Som kandidat (och arbetsgivare med för den delen), handlar det om att använda sunt förnuft. Men utgå från att det mesta är tillgängligt för allt och alla - på gott och ont. Du kan ha en fin fördel av att använda dig proffsigt av sociala media, men det kan också stjälpa dig i en anställningsprocess. Lite beaktsamhet är inte helt fel med andra ord.

Nåväl, Sydsvenskan tog i förra veckan upp just vilken förändring sociala medier medfört i rekryteringsprocesser. En arbetsförmedlare uttalar sig och säger att cirka åttio procent av alla nya jobb tillsätts med de nya kanalerna istället för de mer traditionella. Det kan säkerligen stämma. Som rekryterare idag måste du arbeta proaktivt och kan med andra ord inte luta dig tillbaka och invänta ansökningarna. Du måste söka själv, nätverka och ha branschkoll på vilka kandidater som befinner sig var. Vidare menar samma person i artikeln att Arbetsförmedlingens platsbank är i stort sett verkningslös. Det är ett intressant uttalande. Jag använder själv http://www.ams.se/ varje dag men inte primärt som CV-databas, utan snarare trafikdrivare av de annonser som jag publicerar. Där fungerar den ypperligt och stora sökmotorer fångar upp och "speglar av" annonserna, som sprids. Och ju mer den aktuella tjänsten syns, desto större intresse brukar den i regel generera.

Den här artikeln rymmer många intressanta åsikter. En sådan åsikt kommer från Inger Bengtsson-Ehinger, branschstrateg på Arbetsförmedlingen. Hon menar att sociala medier är så kraftfulla att hela rekryteringsbranachen är i gungning. Det är ett intressant påstående och jag skulle gärna vilja prata mer med Inger kring det, eftersom jag är av motsatt åsikt. Ett starkt argument för att anlita sig av extern rekryteringshjälp är att själva processen är tidskrävande. Du behöver arbeta dedikerat, metodiskt och proaktivt för att finna och attrahera de mest intressanta kandidaterna. Du måste bygga nätverk och tänka långsiktigt. Du måste searcha kandidater och göra research på de "spår" som finns på internet. Det är inte alltid som företagen i fråga har denna tid för vare sig nätverksbyggande, research eller granskning, vilket bidrar till att kvalitén i många fall blir lidande. Givetvis kan man som arbetsgivare själv söka upp kandidater på exempelvis "skyltfönstret"LinkedIn, men återigen, det är bara en del av arbetet. Att bygga de långsiktiga nätverken, kvalitetsäkra kandidaten och rekryteringsprocessen är en annan del där rekryteringsföretagen sticker ut som experter på området.

En sak är säker, sociala medier är inte en fluga :) och det ställer nya krav på rekryterarna i sitt dagliga arbete - spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar