måndag 5 september 2011

Läsarfråga om karriärdilemma

Följande mail kom i inboxen idag. Och självklart går det bra att maila till mig om du har liknande frågor. Jag lägger mycket tid på att hjälpa andra med karriärfrågor och jag gillar det, så bara maila. Ska kanske passa på att säga att det självklart går att vara anonym, precis som personen nedan;


Hej Linda,



Läste din blogg och vet inte om du svarar läsarfrågor men jag tänkte att jag kan i alla fall chansa. Annars kan du kanske tips om var jag kan vända mig.


Det är så att jag är en nyutexaminerad civilingenjör som precis fått mitt första jobb. Dilemmat som jag har nu är att jobbet inte alls är som förväntat eftersom det är mycket mer resande (i hela Skandinavien) än vad som annonserades i tjänsten. Tjänsten kräver mycket utbildning för att kunna utföras ordentligt och jag känner att det inte är rätt om företaget lägger en massa tid och pengar på mig och att jag sen försvinner om ett år för att jag inte orkar med resandet. Jag har tagit upp detta med chefen som är väldigt förstående.


Dilemmat jag har är att om jag säger upp mig nu vilket jag med all sannolikhet kommer att göra är jag lite osäker på vad det skapar för bild av mig för framtida arbetsgivare.


"Han vet inte vad han ger sig in på." "Honom kan man inte lita på." osv. Fördelen kan ju vara att jag visat jag kommit in på arbetsmarknaden.

Kan du ge mig några tips på hur jag skulle kunna hantera det dilemma? Ska jag överhuvudtaget ta med det i CVet?
 
Mvh/
X
 
Här kommer mitt svar nedan; tyck gärna till :)
 
Hej X!
 
För det första, grattis till ditt nya jobb efter examen även om du är bekymrad över dilemmat som du beskriver. Att det varit otydligheter kring hur mycket resor din tjänst ska innehålla står ju klart och det ansvaret ligger ju främst på företaget i fråga att kommunicera detta tydligt. Mitt råd till dig framöver är att du med den här erfarenheten i bagaget framöver bör dubbelkolla tex. antalet resande dagar och försäkra dig om att ni pratar om samma mängd. Du skriver inte hur många resdagar din tjänst omfattar så det är svårt att bedöma "rimligheten" i antalet dagar. Sen är jag fundersam på vad det är som inte lockar med resandet. Kanske är det din familjesituation eller att du helt enkelt inte gillar det? Om det är det sistnämnda kan det vara bra att i åtanke att många tjänster inom ingenjörsyrket innehåller mer eller mindre resande, särskilt om du är anställd på ett konsultföretag. Då gäller det att du framöver söker dig till mer "fast stationerade tjänster" framöver och är extra tydlig med det vid intervjutillfället. Ge mig gärna lite mer info om antalet resdagar så kan jag besvara frågan bättre. En annan tanke jag får är att detta är ditt första jobb efter examen. Med andra ord kan det vara bra att "landa lite" i den nya situationen, känna sig för helt enkelt. Du kanske tycker att resandet och arbetet är roligt om några månaders tid och att ditt resande leder till andra utmaningar. Din nuvarande tjänst är kanske bara ett "stopp på vägen" till något bättre inom företaget? I många fall pratar man om att göra några "hundår" för att sedan komma vidare. Du skriver att tjänsten kräver mycket utbildning och att du inte vill svika din arbetsgivare. Rent kompetensmässigt är mitt råd att du ska vara helt relaxad - företaget har valt dig för att de litar på din formella kompetens och din personliga förmåga att klara av jobbet. Och det är trevligt med lojala och uppriktiga medarbetare. De flesta företag är dock medvetna om att det blir fel i bland - särskilt om man varit otydlig med tjänstens innehåll och till exempel antalet resdagar. Bra att du har en chef som visar förståelse. Ett råd framöver är dock att "känna efter" lite innan du kommunicerar ditt missnöje/din oro till chef eller kollegor, ibland kan man behöva fundera lite på sin egen kammare först över just de frågor som du har. Men självklart ska det tas upp, särskilt om det skett missförstånd. Jag har själv erfarenhet av detta, att ett jobb känts väldigt fel i början men att jag efter några veckor fick nya perspektiv och utmaningar som gjorde att jag helt enkelt inte ville vända hemåt när traineeperioden var över.
 
Om du nu väljer att avsluta din anställning så var beredd på att du kommer få frågor kring varför du slutat. Du kan alltid útelämna anställningar om du vill  i cv:t  men å andra sidan är det en duktig rekryterares jobb att kartlägga din historik och upptäcka luckor och ställa frågor därefter. En skicklig rekryterare använder sitt kontaktnät och du vet aldrig när era vägar korsas i gen eller vilka uppdragsgivare rekryteraren har för tillfället eller får i framtiden. Bättre i sådana fall att du är ärlig och att du kan visa upp ett tjänstgöringsintyg där det framgår att du själv valt att lämna anställningen. De farhågor du nämner får du med andra ord vara beredd på. Men det är ingen omöjlig situation så länge du förhåller dig rak och konkret till situationen. 
 
Nu har jag inte hela din bakgrund men jag kan inte låta bli att ändå säga, ge det hela en chans! Att resa både privat och i jobbet kan vara väldigt berikande och leda till nya utmaningar - oftast snabbare än du tror. 
 
Lycka till!
 
Linda 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar